Profesjonalny japoński nóż Satake Yoshimitsu, Nakiri 16 cm.
Noże kuchenne sprawdzają się jako doskonałe prezenty dla firm.
Specjalistyczny japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki). Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Profesjonalny japoński nóż Satake Yoshimitsu, Nakiri 16 cm.
Ostrze: Rdzewna stal SK-5
Twardość: 62 HRC
Długość całkowita: 33,8 cm
Długość ostrza: 16 cm
Szerokość Klingi: 4,6 cm
Grubość klingi: ok. 2,1 mm
Waga: ok. 105 g
Główne cechy
Twardość HRC +/- 1: | 61 - 62 |
Klinga nierdzewna: | Nie |
Sposób ostrzenia: | Jednostronny praworęczny |
Stal wielowarstwowa: | Nie |
Materiał rękojeści: | Tradycyjna Japońska |
Rodzaj noża: | Nóż do Sushi, Nóż kuchenny |
Długość ostrza: | 16 - 19 cm |
Typ ostrza: | Usuba |
Stal: | SK-5 |
Noże Satake Yoshimitsu stanowią idealną propozycję dla miłośników tradycyjnych narzędzi z kraju wschodzącego słońca. Klingi wykonane są z bardzo mocnej i twardej stali wysokowęglowej SK-5, która przez długi czas zachowuje fenomenalną ostrość. Drewniane rękojeści w kształcie ośmiokąta wzmocniono pierścieniem z tworzywa. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości noże ze stali węglowej są niezwykle cenione przez japońskich mistrzów kuchni, mimo że wymagają troskliwszej opieki.