Profesjonalny japoński nóż Deba Satake Yoshimitsu 12 cm.
Noże kuchenne sprawdzają się jako doskonałe prezenty dla firm.
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Profesjonalny japoński nóż Deba Satake Yoshimitsu 12 cm.
Ostrze: Rdzewna stal SK-5
Twardość: 62 HRC
Długość całkowita: 23,6 cm
Długość ostrza: 12 cm
Szerokość Klingi: 3 cm
Grubość klingi: ok. 1,3 mm
Waga: ok. 50 g
Noże Satake Yoshimitsu stanowią idealną propozycję dla miłośników tradycyjnych narzędzi z kraju wschodzącego słońca. Klingi wykonane są z bardzo mocnej i twardej stali wysokowęglowej SK-5, która przez długi czas zachowuje fenomenalną ostrość. Drewniane rękojeści w kształcie ośmiokąta wzmocniono pierścieniem z tworzywa. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości noże ze stali węglowej są niezwykle cenione przez japońskich mistrzów kuchni, mimo że wymagają troskliwszej opieki.