Zestaw 2 noży Suncraft Senzo Universal w ozdobnym pudełku kartonowym: [FT_0301]
Zestaw Senzo Universal, w którego skład wchodzą dwa najbardziej potrzebne noże w kuchni: Gyuto, czyli odpowiednik europejskiego noża szefa kuchni o długości 210 mm oraz typowy japoński nóż do podstawowych prac, czyli nóż Santoku 165 mm. Santoku to wielofunkcyjny nóż w japońskim stylu, będący odpowiednikiem popularnego na zachodzie noża szefa kuchni. Jego nazwa oznacza „trzy zalety”, ewentualnie „trzy cnoty”. Nie bez powodu – nóż ten, sprawdzi się podczas krojenia mięsa, ryb i warzyw.. Dodatkowym elementem kompletu jest eleganckie i ekskluzywne opakowanie kartonowe, idealne nadające się na prezent.
Linia noży SENZO Universal powstała w odpowiedzi na zapotrzebowania, które firmie SUNCRAFT zgłaszali zawodowi kucharze, szczególnie europejscy. Przyzwyczajeni do pewnych cech noży, jakie dotąd stosowali. Szefowie kuchni wielu restauracji Starego Kontynentu przyczynili się do powstania specjalnej serii produktów SENZO – wyposażonych w ostrza z pełnym trzpieniem (full tang) osadzonym w rękojeści za pomocą nitów. Taka konstrukcja noża sprawia, że jest on bardzo dobrze wyważony i pewnie leży w dłoni, a przede wszystkim jest on niebywale wytrzymały.
Suncraft SENZO UNIVERSAL korzysta z najlepszych wzorców świata zachodniego, a dodatkowo, dzięki zastosowaniu 33-warstwowej stali tzw. damasceńskiej* , której rdzeń stanowi stal VG-10** noże z tej serii są wyjątkowo trwałe, a ich ostrza odporne na ścieranie. Widoczny na zbliżeniu ostrza efekt „falowania” kojarzy się z mieczami samurajskimi. Młotkowany wzór wygląda nie tylko atrakcyjnie ale sprawia również, że krojone produkty nie przywierają do ostrza. Tak jak w przypadku innych noży SUNCRAFT SENZO, rękojeści linii UNIVERSAL wykonano z niezwykle odpornego na panujące w kuchni warunki drewna Pakkawood*** w kolorze brązowym.
*Stal damasceńska – współczesna tzw. stal damasceńska składa się z nałożonych na siebie kolejnych, niezwykle cienkich arkuszy stali nierdzewnej, z czego 25% środkowych arkuszy zwanych jest rdzeniem, zaś na pozostałe 75% składają się arkusze o różnej twardości – naprzemiennie nakładanej stali miękkiej i twardej. W efekcie na powierzchni noża powstaje efekt „falowania”.
**Stal VG-10 ten rodzaj stali uznany został za najlepszy do produkcji noży kuchennych. Kucharze doceniają zarówno piękny design noży wykonanych z VG-10, jak i ich wyjątkową trwałość. VG-10 to materiał o dużej twardości, na skali HRC otrzymał wartość HRC 60. Dzięki temu wyprodukowane z niego noże są niebywale ostre oraz bardzo odporne na ścieranie.
***Pakkawood to laminowane drewno brzozowe lub klonowe, impregnowane żywicą. Cechuje je bardzo duża odporność na ciepło i wilgoć, zostało opracowane specjalnie do rękojeści noży.
Dane techniczne:
Ostrze - 33 warstwowa stal, rdzeń VG-10
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - Gyuto 340 mm; Santoku 295 mm
Długość ostrza - Gyuto 210 mm; Santoku 165 mm
Rękojeść - Brown Pakkawood
Waga - ok. Gyuto 180 g; Santoku 170 g