Wczytuję dane...
Model: SZ_050412
Kod producenta: SZ_050412
Gwarancja: 2 lata
Realizacja zamówienia: 1 dni
EAN: 4978857544892
Wysyłka: Wysyłka gratis!
Producent: Suncraft

Zestaw 3 noży Suncraft Senzo Classic w ozdobnym pudełku kartonowym: [SZ_050412]
 

Zestaw składa się z trzech najbardziej potrzebnych noży w kuchni. Znajdziemy tu zatem nóż Szefa kuchni o długości 200 mm oraz jego japońskiego odpowiednika w postaci noża Santoku o długości ostrza 167 mm. Uzupełnieniem zestawu jest uniwersalny nóż kuchenny Petty 150 mm, przypomina z wyglądu nóż szefa kuchni. Faktycznie jest jego pomniejszoną wersją a jak sama nazwa wskazuje, nóż ten ma niemal nieograniczone zastosowania. Dodatkowym elementem kompletu jest eleganckie i ekskluzywne opakowanie kartonowe, idealne nadające się na prezent.

Bogata w produkty linia SENZO CLASSIC łączy w sobie najlepsze cechy wschodniej i zachodniej filozofii wytwórstwa noży. Zachodnie w większości są kształty i przeznaczenie noży, wschodnie z kolei są rzemiosło i design. W serii znajdują się noże o odmiennych ostrzach i zróżnicowanej wadze, czego wymaga się od narzędzi kuchennych w kręgu kultury zachodniej. Prosty, ale wyrafinowany design linii SENZO CLASSIC pozostaje w duchu japoński.
 

Ostrza noży SENZO CLASSIC wykonuje się z 33-warstwowej nierdzewnej tzw. stali damasceńskiej* wzmocnionej rdzeniem ze stali VG-10**. Kompozycja ta jest niezwykle trwała, a samo ostrze odporne na proces niszczenia i tępienia. Na zbliżeniu widać delikatny, falowany wzór, który przywodzi na myśl miecze samurajskie.
 

Noże SENZO CLASSIC cechuje bardzo wyrafinowana konstrukcja. Na powierzchni uchwytu wykonanego z tzw. Pakkawood*** w kolorze czarnym nie ma nitów, co czyni je niezwykle eleganckim. Czerwony pierścień u nasady ostrza przyciąga wzrok, a młotkowanie ostrza „Tsuchime” nie tylko efektownie wygląda – sprawia również, iż krojone produkty nie przywierają do noża i łatwo ześlizgują się z ostrza.
 

*Stal damasceńska – współczesna tzw. stal damasceńska składa się z nałożonych na siebie kolejnych, niezwykle cienkich arkuszy stali nierdzewnej, z czego 25% środkowych arkuszy zwanych jest rdzeniem, zaś na pozostałe 75% składają się arkusze o różnej twardości – naprzemiennie nakładanej stali miękkiej i twardej. W efekcie na powierzchni noża powstaje efekt „falowania”.

**Stal VG-10 ten rodzaj stali uznany został za jeden z najlepszych do produkcji noży kuchennych. Kucharze doceniają zarówno piękny design noży wykonanych z VG-10, jak i ich wyjątkową trwałość. VG-10 to materiał o dużej twardości, na skali HRC otrzymał wartość HRC 60. Dzięki temu wyprodukowane z niego noże są nieprawdopodobnie ostre oraz bardzo odporne na ścieranie.

***Pakkawood to laminowane drewno brzozowe lub klonowe, impregnowane żywicą. Cechuje je bardzo duża odporność na ciepło i wilgoć, zostało opracowane specjalnie do rękojeści noży.
 

Dane techniczne:

Ostrze - 33 warstwowa stal, rdzeń VG-10

Twardość - 60 HRC +/- 1

Długość całkowita - Chef 340 mm; Santoku 305 mm; Petty 270 mm

Długość ostrza - Chef 200 mm; Santoku 167 mm; Petty 150 mm

Rękojeść - Black Pakkawood z czerwonym pierścieniem

Waga - ok. Chef 210 g; Santoku 200 g; Petty 90 mm