Nóż Dellinger SAMURAI (German) Chiński tasak 180 mm [XZ-B13SCL]
.
W Chinach ten rodzaj noża nazywany jest "TAO" co oznacza "miecz". Różni się od konwencjonalnych noży kuchennych tym, że ostrze jest grubsze i szersze i jest w stanie kroić duże kawałki (takie jak mięso, kurczak itp.). Nóż ten służy do siekania i krojenia warzyw i mięsa. Nóż chiński idealnie nadaje się do krojenia mniejszych kawałków mięsa bez kości. Bardzo dobrze radzi sobie z krojeniem i siekaniem twardych warzyw - w tym dużych główek kapusty. W kuchni azjatyckiej ten stylowy chiński nóż działa jak „nóż szefa kuchni”, oferując zaskakującą wszechstronność, zwinność i ostrość. Górną część ostrza można wykorzystać do rozdrabniania imbiru lub czosnku, podczas gdy ostrze tnie, sieka i kroi z niezwykłą precyzją. Wyjątkowo wysoki profil ostrza umożliwia doskonałe i łatwe przenoszenie wykrojonych produktów do garnka lub patelni.
.
Długość rękojeści: 120 mm
Długość ostrza: 180 mm
Długość całkowita: 320 mm
Masa: 340 g
.
Rękojeść w stylu zachodnim wykonana jest z drewna hebanowego i ozdobiona centralnym mozaikowym nitem. Jest zawsze starannie ręcznie polerowana, ma ergonomiczny kształt i zapewnia doskonałą kontrolę dłoni. Specjalnie zaprojektowany kształt jelca dopasowuje się do chwytu noża azjatyckiego. Potrójne nitowanie zapewnia doskonałą wytrzymałość, stabilność i połączenie ostrza damasceńskiego z rękojeścią.
✅ Nigdy nie myjemy noża w zmywarce. Aby zachować ostrość, umyj nóż ręcznie i natychmiast wysusz.
✅ Nie używaj noża do krojenia twardych i zmrożonych produktów. Ostrze może się złamać lub bardzo szybko stępić.
✅ Nie używaj noża do podważania i unikaj jego zginania.
✅ Chroń nóż i jego ostrze przed upadkiem lub uderzeniem.
✅ Jeśli wiesz, że nóż nie będzie ci potrzebny przez dłuższy czas, warto natrzeć go olejem i owinąć w szmatkę lub gazetę.
✅ Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu i chroń go przed dziećmi!
Każdy nóż zapakowany jest w luksusowe etui i może stać się mądrym rozwiązaniem na prezent urodzinowy, ślubny czy świąteczny. Zaskoczysz zarówno domowych, jak i profesjonalnych kucharzy.