Wczytuję dane...
Model: MP-02
Kod producenta: MP-02
Gwarancja: 2 lat
Realizacja zamówienia: 1 dni
EAN: 4971884226410
Wysyłka: Wysyłka gratis!
Producent: Suncraft

 

Nóż kuchenny Suncraft SENZO PROFESSIONAL Petty 135 mm

Uniwersalny nóż kuchenny Suncraft SENZO PROFESSIONAL Petty 135 mm, przypomina z wyglądu nóż szefa kuchni. Faktycznie jest jego pomniejszoną wersją a jak sama nazwa wskazuje, nóż ten ma niemal nieograniczone zastosowania.

Przeznaczenie:

  • siekanie
  • krojenie
  • krojenie w kostkę
  • plastrowanie

 

Linia SENZO PROFESSIONAL to połączenie najwyższej jakości stali japońskiej z tradycyjną europejską rękojeścią. Dla wszystkich oczekujących perfekcyjnej ostrości, japońskiego designu ostrza i stonowanego wzornictwa drewnianego uchwytu. W tym przypadku nie ma rzucających się w oczy fajerwerków, do czego przyzwyczaili nas mistrzowie kuźnictwa z firmy Suncraft. Mamy za to wyszukane smaczki wzornicze i jedną z najlepszych stali, czyli stal proszkową *Super Gold 2.

 

 

Ostrza noży SENZO PROFESSIONAL wykute są z 3 warstw stali, gdzie trzon stanowi stal SG2. Dzięki takiemu wykonaniu na klindze tworzy się charakterystyczna linia zwana Katana-Edge. Zdobienie to pochodzi z tradycyjnego wyrobu mieczy japońskich. Z czasem linia ostrza może stać się trochę ciemniejsza co dodatkowo uwypukli dalekowschodni charakter noża.  

 

Rękojeść noży wykonana jest z drewna Pakkawood barwionego na kolor czarny. Jest to drewno impregnowane żywicą, która świetnie zabezpiecza przed wilgocią. Uchwyt noża jest przymocowany do trzpienia za pomocą trzech nitów, z których środkowy jest nitem zdobniczym, zwanym Mosaic-pin. Nasada rękojeści zwieńczona jest stalowym pierścieniem co dodatkowo zabezpiecza drewno przed zabrudzeniem i ułatwia mycie oraz konserwację noża. Specjalnie wyprofilowany kształt rękojeści jest bardzo ergonomiczny i idealnie układa się w dłoni.

 

 

* Stal proszkowa SG2 (Super Gold #2) o wysokiej odporności na korozję, popularnie nazywaną stalą nierdzewną,  należy do najlepszych materiałów służących do produkcji ostrzy. Powstaje ona w wyniku skomplikowanego procesu, w którym superdrobne nanocząstki stali są scalane razem, podgrzewane i formowane w pożądany kształt. Jest to metoda wytwórcza kompletnie odmienna od „tradycyjnego” wytopu i pozwala uzyskać stal o dużo lepszych parametrach użytkowych oraz, w przypadku ostrzy, ponadprzeciętnej odporności na tępienie.

 

Dane techniczne:

Ostrze - 3-warstwowa stal,  rdzeń ze stali proszkowej SG2 

Twardość - 62 HRC +/- 1

Długość całkowita - 245 mm

Długość ostrza -135 mm

Szerokość ostrza -28 mm

Grubość ostrza -1.3 mm

Rękojeść - black Pakkawood z Mosaic-pin

Waga - ok. 90 g