Nóż kuchenny Suncraft SENZO ENTREE Santoku 167 mm
Santoku to wielofunkcyjny nóż w japońskim stylu, będący odpowiednikiem popularnego na zachodzie noża szefa kuchni. Jego nazwa oznacza „trzy zalety”, ewentualnie „trzy cnoty”. Nie bez powodu – nóż ten, sprawdzi się podczas krojenia mięsa, ryb i warzyw.
Przeznaczenie:
- siekanie, szatkowanie
- krojenie
- krojenie w kostkę
- plastrowanie
SENZO ENTREE to linia otwierająca serię produktów firmy SUNCRAFT. Ostrza noży z tej serii wykonano z platerowanej stali 3-warstwowej typu AUS-8. Jest to stal podobna do serii 440 i zawiera dodatek wanadu zwiększający jej twardość. Stal ta należy do stali nierdzewnych, czyli stali o podwyższonej odporności na korozję.
Klingi w linii SENZO ENTREE posiadają pełny trzpień (full tang), osadzony w rękojeści noża za pomocą 3 nitów. Dzięki temu chwyt narzędzi jest pewny, a ono samo pozostaje idealnie wyważone, krojąc, siekając i rozdrabniając produkty z siłą idealnie odpowiadającą naciskowi dłoni kucharza. Środkowy pin wykonany jest w formie mozaiki co zwiększa walory estetyczne noża i stanowczo przykuwa uwagę.
Rękojeści produktów z tej serii wykonane są z drewna Pakkawood* w kolorze czarnym. Specjalne wyprofilowanie u nasady noża pozwala na swobodny i pewny chwyt. Jest to też charakterystyczną cechą tej linii i nadaje nożom delikatny, japoński i płynny charakter.
*Pakkawood to laminowane drewno brzozowe lub klonowe, impregnowane żywicą. Cechuje je bardzo duża odporność na ciepło i wilgoć, zostało opracowane specjalnie do rękojeści noży.
Dane techniczne:
Ostrze - stal AUS-8
Twardość -
Długość całkowita - 288 mm
Długość ostrza - 167 mm
Rękojeść - Black Pakkawood
Waga - ok. 136 g