Ittetsu Forge Shirogami#2 Nóż Yanagiba 24 cm
To klasyczne nóż o długim, wąskim i cienkim ostrzy w kształcie liścia, jest przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cienkie plastry. Świetnie spisuje się w przygotowywaniu sushi, rybnego carpaccio czy sushi. Najlepiej wykonywać jednostajny ruch do siebie. Krawędź grzbietu ma szlif ukośny, co daje większą wygodę podczas prowadzenia nożem.
.
W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.
Dane techniczne:
- Ostrze: ręcznie kuta stal rdzewna Shirogami#2
- Rękojeść: drewno magnolii
- Twardość: 61-63 HRC
- Długość całkowita: 38,3 cm
- Długość ostrza: 24,0 cm
- Szerokość klingi: 3,2 cm
- Grubość klingi: 3,9 mm
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny praworęczny
- Waga: ok. 168 g