Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Jego cienkie ostrze jest wystarczająco długie, aby można nim było posiekać cały pęczek ziół, a szeroka i prostokątna klinga pozwala na przenoszenie pokrojonych produktów do naczyń w dużych ilościach na raz. Uwaga: nożem Nakiri kroi się głównie w linii pionowej.
Ostrze – Wysokiej jakości 37-warstwowa stal nierdzewna
Twardość ostrza – 58 +/-1 HRC
Rękojeść – Wzmocniony laminat typu Micarta ze sprasowanego papieru impregnowanegożywicą. Materiał wykazuje wysoką odporność na ścieranie i nie kurczy się pod wpływem wilgoci.
Waga – 176g
Tojiro DP 37 (Damascus) to seria profesjonalnych noży kuchennych w stylu zachodnim, wykonanych z tzw. stali damasceńskiej, której falisty deseń nosi nazwę Kasumi Nagashi, czyli “płynąca mgła”. Odporne na ścieranie, niezwykle ostre klingi o unikatowych wzorach wykuto z 37 warstw wysokowęglowej i niskowęglowej stali nierdzewnej (stop kobaltu plus ekstremalnie twardy rdzeń). Ta tradycyjna technika uzyskiwania warstwowej stali należy do najcenniejszych skarbów japońskich rzemieślników, ponieważ zwiększa koncentrację atomów w rdzeniu noża, a co za tym idzie – wydłuża trwałość ostrza. Noże z serii damasceńskiej DP są pięknie wykończone i łatwe w utrzymaniu, a ich nitowane rękojeści z laminatu typu Micarta są nie tylko przyjazne środowisku, lecz także niezwykle wytrzymałe.