Nóż do szpikowania ma krótkie szpiczaste ostrze i przez to jest szczególnie przydatny w kuchni. Wszystkie mniejsze prace kuchenne są wykonywane właśnie tym nożem. Do głównych zadań należy - jak sama nazwa wskazuje, szpikowanie a poza tym nóż nadaje się również do obierania owoców i warzyw.
Długość całkowita 195 mm, długość klingi 90 mm, grubość klingi 1,9 mm, waga 40 g.
Seria Core doskonale łączy w sobie ponadczasowy klasyczny wygląd z ergonomią i praktycznością. Masywna wklęsłe ostrze ze stali chromowo-molibdenowo-wanadowej (X50CrMoV15) jest zoptymalizowane przez złożony proces ręcznej obróbki, która porządkuje jej wewnętrzne struktury. Następnie klingi są odpuszczane do twardości 58 HRC. Aby zapewnić dłuższą żywotność ostrza i jeszcze dokładniejsze cięcie, krawędź tnąca jest dokładnie obrabiana.
Garda zabezpiecza przed ześlizgnięciem się ręki na ostrze. Wygodna rękojeść o prostym kształcie pozwala na wygodną pracę, a całość podkreśla stylistyczny smaczek którym jest zaokrąglona krawędź ostrza. Materiał rękojeści to orzechowe drewno – ciepłe i pewne w chwycie. Doskonale spasowanie z klingą podnosi walory estetyczne i użytkowe noża.
Zwłaszcza w kuchni, higiena zawsze musi spełniać najwyższe standardy!
Dane techniczne
Stal klingi: | X50CrMoV15 |
Długość całkowita: | 191 mm |
Długość klingi: | 90 mm |
Grubość klingi: | 0.6 - 1.7 mm |
Waga: | 39 g |
Rękojeść: | drewno orzechowe |