Opis produktu
Nóż zwany kuchennym bądź uniwersalnym ma dłuższe i węższe ostrze od ostrza noża szefa kuchni. Świetnie się sprawdza przy krojeniu mięsa, wędlin jak również owoców i warzyw.
O linii CLASSIC IKON CREME
Dzięki subtelnej, kremowej rękojeści noże serii CLASSIC IKON CREME odznaczają się wszystkimi zaletami produktów serii CLASSIC IKON dodatkowo stając się niezaprzeczalnie przyciągającymi wzrok elementami każdej kuchni.
Rękojeść wykonana z materiału syntetycznego, wcześniej nitowanego, bez spoinowo łączonego spełnia najwyższe standardy i pozwala łatwo utrzymać noże w czystości.
Dzięki innowacyjnej geometrii głowni ( brody ) noża i ergonomicznemu, zaoblonemu kształtowi rączki, nóż doskonale leży w dłoni i jest przyjazny w użytkowaniu.
Ostrze jest ekstremalnie ostre i pozostaje takim przez długi czas. Za sprawą doskonałego rzemiosła cięcie, siekanie i porcjowanie nożami CLASSIC IKON CREME jest prawdziwą przyjemnością.
Cechy noży linii CLASSIC IKON CREME
- Precyzyjnie wykuty z jednego fragmentu stali chromowo-molbdenowo-wanadowej X50CrMoV15 (stop zapewniający odpowiednią równowagę pomiędzy odpornością na korozję, twardością i odpornością na pękanie)
- Brak brody pozwala na naostrzenie noża na całej długości ostrza wraz ze specjalnie zaprojektowaną rękojeścią noż jest odpowiednio zrównowa-żony
- Potrójnie nitowane ostrze, nitami wykonanymi ze stali nierdzewnej (zwiększona odporność na korozję)
- Technologia Precision Edge (PEtec) zapewnia o 20% ostrzejszą krawędź tnącą noża
- Hartowane do 58 ° Rockwell (optymalna twardość zapewniająca długo-trwały efekt ostrej krawędzi oraz łatwość jej ponownego ostrzenia)
- Rękojeść wykonana jest z bardzo wytrzymałego materiału syntetyczne-go - polioksymetylenu (POM) - o ścisłej strukturze molekularnej, odpornej na blaknięcie i odbarwienia
- Wyprodukowano w Solingen w Niemczech
- Noże można myć w zmywarce, rekomendowane jest jednak mycie ręczne.
Jak dbać o noże WÜSTHOF
Noże WÜSTHOF są synonimem najwyższej jakości i jako takie mają służyć użytkownikom przez jak najdłuższy czas zachowując swoje właściwości.
W związku z tym pamiętajmy aby umyć je bezpośrednio po użyciu w ciepłej wodzie używając łagodnych środków myjących a następnie ostrożnie osuszyć.
Technologicznie prawie wszystkie noże WÜSTHOF nadają się do mycia w zmywarce ( z wyjątkiem noży o drewnianych rękojeściach linii IKON ). Rekomendujemy jednak mycie ręczne, ponieważ podczas mycia w zmywarce noże narażone są na pewne czynniki, mogące mieć wpływ na ich żywotność. Podczas cykli pracy zmywarki może nastąpić wzajemne obijanie się ostrzy, resztki jedzenia takie jak przyprawy, soki czy sosy mogą mieć niekorzystny wpływ na stal. Również nieodpowiednie detergenty mogą wywoływać korodowanie elementów.