Nóż Szefa 18 cm Satake Kotori
189,20
PLN
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Ostrze - stal molibdenowo wanadowa
Rękojeść - polipropylen
Twardość - 56 HRC +/- 1
Długość całkowita - 28,3 cm
Długość ostrza - 16 cm
Szerokość klingi - 4,9 cm
Grubość klingi - 2,5 mm
Sposób ostrzenia - jednostronny
Waga - ok. 150 g