Nóż Szefa Air Holes 18 cm Satake Satoru
179,20
PLN
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Ostrze - stal molibdenowo-wanadowa
Rękojeść - drewno naturalne paka
Twardość - 56-58 HRC
Długość ostrza - 15,5 cm
Szerokość klingi - 4,6 cm
Grubość klingi -2,7 mm
Sposób ostrzenia -jednostronny
Waga - ok. 164 g