Przedstawiamy tradycyjny japoński nóż rdzewny z serii Shirogami, służy do filetowania węgorza. Ostra końcówka noża zostaje wepchnięta do węgorza w pobliżu głowy, a następnie przesuwa się wzdłuż ciała węgorza, aby otworzyć całą długość ryby.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2
- Twardość ostrza: 60 +/-1 HRC
- Rękojeść: uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywa
- Długość ostrza: 18 cm
- Długość całkowita: 295 mm
- Waga: 220 g
Noże z serii Tojiro Shirogami to doskonały wybór dla miłośników tradycyjnych narzędzi. Noże wykonane ze stali węglowej cieszą się ogromną popularnością wśród japońskich mistrzów kuchni, mimo że stal rdzewna wymaga większej opieki. Klingi ze stali wysokowęglowej Shirogami #2, bardzo długo zachowują doskonałą ostrość. Drewniana rękojeść została wzmocniona pierścieniem.