Bunmei Nóż Usuba 18cm ostrzony dwustronnie
Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Usuba to ostry, masywny nóż do cięcia ryb i mięsa bez kości. Ciężar i grubość tego noża pozwala ciąć małe i średnie kości ryb, a mocne ostre ostrze nadaje się do cięcia najmniejszych ryb. Jeśli chcesz wiedzieć, czym jest klasyczny japoński nóż, zwróć uwagę na tę serię. Po pierwsze, produkty te, które mają doskonałą funkcjonalność, zostały stworzone z myślą o wielowiekowych doświadczeniach średniowiecznych kucharzy. Te ostrza są wykonane ze stali o pięknej nazwie Kigami. W tłumaczeniu oznacza „żółty papier”. Stal wysokowęglowa zyskuje takie cechy jak twardość i zdolność do długotrwałego ostrzenia, dzięki dodatkowi molibdenu, manganu, wanadu, chromu i krzemu.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal molibdenowo-wanadowa
- Rękojeść: drewno magnoliowe
- Twardość: 58 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 30,8 cm
- Długość ostrza: 18 cm
- Szerokość klingi: 4,7 cm
- Grubość klingi: 2,0 mm
- Sposób ostrzenia: dwustronny
- Waga: ok. 110 g