Bunmei Nóż Usuba 18cm
Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Usuba to tradycyjny japoński nóż do krojenia warzyw. Usuba to nóż z ostrzem jednostronnego ostrzenia - a zatem niezwykle ostry. Jest tradycyjnie stosowany w technice katsura, która polega na obracaniu japońskiej rzodkiewki daikon w kółko, usuwając z niej cienką skórkę. Tradycyjne japońskie noże wykonane przez rzemieślników ze stali nierdzewnej 420J2 przy użyciu specjalnej japońskiej tradycyjnej technologii. Te noże mają podstawowe cechy japońskiego miecza i tradycyjnej sztuki japońskiej. Wszystkie te noże mają jednostronne ostrzenie ostrza, co czyni je najlepszym narzędziem do obróbki ryb. Klasyczny odpinany uchwyt wykonany z polerowanej magnolii zapewnia maksymalny komfort.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal molibdenowo-wanadowa
- Rękojeść: drewno magnoliowe
- Twardość: 58 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 31,6 cm
- Długość ostrza: 18 cm
- Szerokość klingi: 4,7 cm
- Grubość klingi: 2,0 mm
- Sposób ostrzenia: jednostronny
- Waga: ok. 175 g