Nóż kuchenny Yanagi 27 cm Hideo Kitaoka
Klasyczny japoński nóż kuchenny do plastrowania o długim, wąskim i cienkim ostrzu w kształcie liścia wierzby, przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cieniutkie, niemal przezroczyste plastry. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz różnych wariantów sushi. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie. W tym modelu krawędź grzbietu ma szlif ukośny, co zwiększa wygodę przy prowadzeniu noża palcem wskazującym.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - #2 Shirogami
- Rękojeść: drewno różane
- Twardość: 63 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 41,5 cm
- Długość ostrza: 27 cm
- Szerokość klingi: 3,3 cm
- Grubość klingi: 3,8 mm
- Sposób ostrzenia: jednostronny
- Waga: ok. 172 g
Główne cechy
Twardość HRC +/- 1: | 63 |
Klinga nierdzewna: | Nie |
Sposób ostrzenia: | Jednostronny praworęczny |
Stal wielowarstwowa: | Tak, 10-101 warstw |
Materiał rękojeści: | Tradycyjna Japońska |
Rodzaj noża: | Nóż do Sushi |
Długość ostrza: | 27 cm |
Typ ostrza: | Yanagi Sashimi |
Stal: | Shirogami #2 |