Wczytuję dane...
Model: F-1020
Kod producenta: F-1020
Gwarancja: 2 lata
Realizacja zamówienia: 3 dni
EAN: 4960375030209
Wysyłka: Wysyłka gratis!
Producent: Tojiro

Klasyczny japoński nóż do plastrowania o długim, wąskim i cienkim ostrzu w kształcie liścia wierzby, przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cieniutkie, niemal przezroczyste plastry. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz różnych wariantów sushi. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie. W tym modelu krawędź grzbietu ma szlif ukośny, co zwiększa wygodę przy prowadzeniu noża palcem wskazującym.

Profesjonalny japoński nóż Tojiro Aogami Damascus, Yanagi-Sashimi 24 cm.

Ostrze: stal wielowarstwowa Aogami

Twardość: +/- 63 HRC

Długość całkowita: 38 cm

Długość ostrza: 24 cm

Szerokość Klingi: 3,2 cm

Grubość klingi: ok. 4,2 mm

Waga: ok. 140 g

 
Aogami #2 (YSS), tzw. Blue Steel, to wyśmienita stal wysokowęglowa o bardzo wysokiej czystości, produkowana przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię oczyszczania żelaza zwaną Tatara. Ostrza wykonane z tego materiału są wyjątkowo twarde i zachowują ostrość przez długi czas, ponieważ dzięki dodatkowi chromu i wolframu są bardziej odporne na ścieranie i pękanie niż inne stale węglowe. Niezwykle mocne rdzenie okuto miękkim żelazem, więc noże z tej serii są łatwe w utrzymaniu i świetnie się sprawdzają na co dzień.