Nóż Sashimi czy też inaczej zwany Yanagiba posiada smukłe, dość długie i niebywale ostre ostrze. Używa się go podczas przygotowywania sushi i sashimi, krojenia cienkich plastrów oraz filetowania niektórych gatunków ryb. Jednostronne zaostrzenie pozwala precyzyjnie wykrawać estetyczne plastry, które łatwo odchodzą od noża. Nóż Sashimi wymusza na kucharzu technikę krojenia – powinno się nim ciąć tylko w jedną stronę, do siebie. Dzięki temu na powierzchni krojonego produktu nie zostają zygzakowate ślady, a przekrój plastra jest perfekcyjny, niezmiażdżony i nieposzarpany.
Przeznaczenie:
- plastrowanie
- krojenie
- filetowanie
Marka Kasumi należy do japońskiego producenta Sumikama Cutlery. Fabryka, w której powstają noże Kasumi mieści się w samym sercu Japonii – w mieście Seki należącym do prefektury Gifu. Kto interesuje się historią samurajów, ten wie, że to właśnie w tej okolicy powstawały najdoskonalsze miecze owych rycerzy. I nie ma tu przypadku. Tradycja kucia i hartowania stali przekazywana jest w Seki z ojca na syna. Niegdyś znajomość tajników obróbki metalu pozwalała wytwarzać niezwykle skuteczną białą broń, dziś zaś produkować doskonałe noże, cenione przez amatorów i zawodowych kucharzy.
Narzędzia znakowane marką Kasumi powstają z poszanowaniem kilkusetletniej tradycji japońskiej sztuki kowalstwa, z zachowaniem wszelkich jej reguł. Są wykuwane z pasją, każdy z nich to arcydzieło sumienności i perfekcji. Z tego opisu można by w nosić, że noże Kasumi będą do rdzenia japońskie. Jest jednak inaczej. Swoją ofertę firma Sumikama Cutlery kieruje bowiem przede wszystkim do klienta zachodniego i to z myślą o nim jej designerzy projektują noże o na ogół mocno zeuropeizowanych ostrzach i rękojeściach. Ich nowoczesne kształty docenia się na świecie: ostrza noży Kasumi Damascus dwukrotnie zdobyły prestiżową nagrodę Design Plus.
Noże z linii Tora są szczególnie polecane osobom, które chcą dowiedzieć się, co takiego specjalnego jest w nożach japońskich. Kształty magnoliowych rękojeści tych noży są idealnie dopasowane do ręki, a pokrycie magnoliowego rdzenia rękojeści epoksydową warstwą zewnętrzną czyni ją odporną, odpowiednio lekką i wyważoną. Ostrza noży Kasumi Tora powstają z wysokowęglanowej stali molibdenowo-wanadowej. Są bardzo ostre i odporne na rdzę oraz łatwe w pielęgnacji.
Dane techniczne:
Ostrze - stal molibdenowo-wanadowa
Materiał rękojeści - drewno magnoliowe
Długość ostrza - 24,0 cm
Cechy produktu
- ostrze: stal nierdzewna Daido 1K6 (0,6% węgla)
- twardość 58/59 HRC
- metal nietoksyczny
- odporny na korozję i ścieranie
- nie absorbuje zapachów
- nie wywołuje alergii
- najwyższa ostrość
- rękojeść: drewno z czarnej magnolii
- kształt ośmiokątny
- polipropylenowa obręcz wzmacniająca połączenie uchwytu z ostrzem
- doskonała przyczepność do dłoni i pewność ruchów podczas krojenia
- ostrzony jednostronie