Kanetsune SK-4 Rdzewny Chiński nóż do siekania 22x9 cm
Zwany tasakiem chińskim, jest wszechobecny w Azji jako nóż szefa kuchni, doskonale sprawdza się do krojenia warzyw, owoców oraz mięsa bez kości. Nóż posiada szeroką klingę, można nim bezproblemowo przenosić pokrojone produkty.
Stal ta jest silnie reaktywna i pokrywa się patyną w bardzo krótkim czasie. Nieprawidłowe użytkowanie takie jak niewycieranie do sucha szczególnie po krojeniu cytrusów itd. tych noży spowoduje pokrywanie się rdzą. Rekompensuje to wysoka twardość noży, duża agresja cięcia oraz łatwość ostrzenia. Prosimy o przemyślane zakupy.
W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal rdzewna SK-4
- Rękojeść: drewno różane
- Twardość: 60-61 HRC
- Długość całkowita: 33,5 cm
- Długość ostrza: 22,0 cm
- Szerokość klingi: 9,0 cm
- Grubość klingi: 2,2 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 411 g
SK-4 to prosta wysokowęglowa stal narzędziowa. Używana do produkcji ostrzy noży. Wysokia zawartości węgla pozwala osiągnąć dobre zahartowanie które przekłada się na trzymanie ostrości noża. Trzeba zwrócić uwagę, że tak jak w przypadku innych stali bez dodatku chromu wymaga ona dodatkowej pielęgnacji od użytkownika, aby nie pokryć się rdzą. W porównianiu ze stalą Shirogami posiada ona więcej dodatków, które polepszają skrawalność, jednocześnie posiada większą ilość Siarki oraz Fosforu które są traktowane jako zanieczyszczenia w stali używanej do wyrobu ostrzy.
Skład stali SK-4:
- Węgiel: 0,9-1,0 %
- Mangan: 0,10-0,50 %
- Fosfor: 0,025 %
- Krzem: 0,10-0,40 %
- Siarka: 0,03 %