Kanetsune 5500 VG-2 Nóż szefa kuchni 18 cm
Średniej wielkości, wszechstronny nóż, którego główny zastosowanie jest krojenia mięsa, również doskonale sprawdzi się jako uniwersalne narzędzie, którym swobodnie posiekamy zioła lub pokroimy warzywa w kostkę czy w plastry. Ostrze doskonale wyprofilowane pozwala błyskawicznie i schludnie pokroić większe produkty, nie uszkadzając przy tym delikatnych składników.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal nierdzewna DSR-1K6
- Rękojeść: drewno pakka
- Twardość: 58 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 31,0 cm
- Długość ostrza: 18,0 cm
- Szerokość klingi: 4,3 cm
- Grubość klingi: 1,3 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 116 g
DSR-1K6, Daido stal nierdzewna, opracowana przez Daido Steel Group. Jej skład jest zbliżony do stali AUS6, VG2. Ze względu na ograniczoną twardość wybacza wiele błędów jakie popełniają amatorzy nie przyzwyczajeni do deliatności japońskich noży, niestety elastyczność pozyskana jest kosztem utrzymania ostrości w stosunku do innych stali z większą zawartością węgla. Nóż wykonany z tej stali będzie świetnym pierwszym narzędziem, dzięki któremu nowy użytkownik pozna granice i możliwości japońskich noży oraz nie sprawi kłopotu podczas ostrzenia.
Jakość ostrzy wykonywanych z tej stali w dużej mierze zależna jest od hartowania jakie zostanie wykonane przez producenta. Przedział w jakim hartowana jest ta stal wynosi od 57 do 59 HRC.
Skład stali DSR-1K6:
- Węgiel: 0,6 %
- Chrom: 13,5 %
- Mangan: 1 %
- Krzem: 1 %
- Nikiel: 0,5 %
- Molibden: 0,1 %
- Siarka: 0,03 %