Kanetsune 5500 VG-2 Nóż szefa kuchni 18 cm
Średniej wielkości, wszechstronny nóż, którego główny zastosowanie jest krojenia mięsa, również doskonale sprawdzi się jako uniwersalne narzędzie, którym swobodnie posiekamy zioła lub pokroimy warzywa w kostkę czy w plastry. Ostrze doskonale wyprofilowane pozwala błyskawicznie i schludnie pokroić większe produkty, nie uszkadzając przy tym delikatnych składników.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal nierdzewna VG-2
- Rękojeść: drewno pakka
- Twardość: 58-59 HRC
- Długość całkowita: 30 cm
- Długość ostrza: 18,0 cm
- Szerokość klingi: 4 cm
- Grubość klingi: 1,32 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 107 g
VG2 to stal nierdzewna, opracowana przez znaną hutę Takefu. Jej skład jest bardzo zbliżony do stali VG1, jednak ze zmniejszoną ilością węgla. Dzięki temu stal zyskuje na nierdzewności, a także elastyczności kosztem twardości. Ze względu na ograniczoną twardość wybacza wiele błędów jakie popełniają amatorzy nowych ostrych noży, niestety kosztem trzymania ostrości w stosunku do innych stali.
Nóż wykonany z tej stali będzie świetnym pierwszym narzędziem, dzięki któremu nowy użytkownik pozna granice i możliwości japońskich noży oraz nie sprawi kłopotu podczas ostrzenia.
Jakość ostrzy wykonywanych z tej stali w dużej mierze zależna jest od hartowania jakie zostanie wykonane przez producenta. Przedział w jakim hartowana jest ta stal wynosi od 58 do 59 HRC. Bardzo zbliżonymi do tej stali są stale AUS6, A6, Daido, 1K6.
Skład stali:
- węgiel: 0,6-0,7 %
- chrom: 13-15 %
- molibden: 0,1-0,2 %
- nikiel: 0,2%
- kobalt: 1,5%