Kanetsune 420J2 Nóż do ostryg 21 cm
Dane techniczne:
- Ostrze: stal 420J2
- Twardość: 56 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 21 cm
- Długość ostrza: 9,7 cm
- Szerokość klingi: 1,5 cm
- Grubość klingi: ok. 3,1 mm
- Waga: ok. 79 g
Stal 420 jest bardzo popularną nierdzewną stalą która charakteryzuje się dużą odpornością na rdzę i nie odbarwia się nawet w skrajnie niesprzyjających warunkach. Jest również stalą o podwyższonej udarności, dzięki czemu posiada dużą odporność na wykruszenia i pęknięcia głowni. Jej odmiana 420J2 charakteryzuje się obniżoną do 0,15% zawartością węgla i jest stalą stosowaną bardzo często do noży kuchennych i laminatów na takich nożach. Stal bardzo łatwa i bezproblemowa do ostrzenia nawet bez specjalistycznych ostrzałek.
Skład stali:
- Węgiel: 0,13-0,36%
- Chrom: 12-15%
- Nikiel: 1%
- Mangan: 1%
- Krzem: 1%
- Fosfor: 0,04%
- Siarka: 0,03%