Wczytuję dane...
Model: KC-149
Kod producenta: KC-149
Gwarancja: 2 lata
Realizacja zamówienia: 1 dni
EAN: 4956856721490
Wysyłka: Wysyłka gratis!
Producent: Kanetsune

Kanetsune 2000 Shirogami #2/SS Nóż Nakiri 16,5 cm

Nóż Nakiri służy do cięcia ziół i warzyw, prostokątna klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych składników. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent

W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. 

Dane techniczne:

- Ostrze: stal rdzewna Shirogami#2 okuty stalą nierdzewną SUS410
- Rękojeść: drewno pakka
- Twardość: 60 +/- 1 HRC
- Długość całkowita: 29 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi: 1,63 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 176 g

Stal Shirogami

Shirogami czasem jest nazywana „white steel”, nazwa wzięła się od koloru papieru, w jaki pakowało się w Japonii od zawsze tę stal. Wyróżnia się wśród innych stali węglowych przede wszystkim czystością stopu. Jej skład jest banalnie prosty, to zasadniczo tylko żelazo i węgiel. Nóż kuchenny ze stali Shirogami charakteryzuje się łatwością ostrzenia i tym, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy można zrobić perfekcyjną i wypolerowana na lustro wręcz krawędź tnącą. Stal daje się hartować na bardzo dużą twardość, dzięki czemu tnie agresywnie i bardzo długo pozostaje ostra. Duża zawartość węgla jednak powoduje, że na niewysuszonym ostrzu szybko pojawi się patyna a trzymanie wilgotnego noża lub przechowywanie go w wilgotnym środowisku może sprawić, że nóż wręcz zardzewieje. Nóż należy zawsze po pracy wytrzeć do sucha a najlepiej posmarować olejem jadalnym. Jeśli nie przeszkadza nam patyna, to możemy nóż utrzymywać na poziomie lekkiego spatynowania, co paradoksalnie spowolni jego rdzewienie.

Skład stali:

- Węgiel: 1,05-1,15%

- Mangan: 0,20-0,30%

- Fosfor: 0,025%

- Krzem: 0,10-0,20%