Wczytuję dane...
Model: KC-313
Kod producenta: KC-313
Gwarancja: 2 lata
Realizacja zamówienia: 3 dni
EAN: 4956856723135
Wysyłka: Wysyłka gratis!
Producent: Kanetsune

Kanetsune Shirogami Nóż Szefa Kuchni 18 cm

Nóż Gyuto to wielozadaniowe narzędzie każdego szefa kuchni, idealnie sprawdza się w niemal wszystkich podstawowych czynnościach w kuchni od siekania warzyw po porcjowanie mięsa. Nóż Szefa kuchni to jeden z niezbędników, każdej kuchni, a długość 18 cm jest optymalna i odpowiednio wyprofilowana gwarantując użytkownikowi komfort i swobodę ruchu w codziennym użytkowaniu.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal rdzewna Shirogami#2 okuty stalą nierdzewną SUS410
- Rękojeść: drewno pakka
- Twardość: 60 +/- 1 HRC
- Długość całkowita: 37 cm
- Długość ostrza: 18 cm
- Szerokość klingi: 4,4 cm
- Grubość klingi: 1,5 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 152 g

Stal Shirogami

Shirogami czasem jest nazywana „white steel”, nazwa wzięła się od koloru papieru, w jaki pakowało się w Japonii od zawsze tę stal. Wyróżnia się wśród innych stali węglowych przede wszystkim czystością stopu. Jej skład jest banalnie prosty, to zasadniczo tylko żelazo i węgiel. Nóż kuchenny ze stali Shirogami charakteryzuje się łatwością ostrzenia i tym, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy można zrobić perfekcyjną i wypolerowana na lustro wręcz krawędź tnącą. Stal daje się hartować na bardzo dużą twardość, dzięki czemu tnie agresywnie i bardzo długo pozostaje ostra. Duża zawartość węgla jednak powoduje, że na niewysuszonym ostrzu szybko pojawi się patyna a trzymanie wilgotnego noża lub przechowywanie go w wilgotnym środowisku może sprawić, że nóż wręcz zardzewieje. Nóż należy zawsze po pracy wytrzeć do sucha a najlepiej posmarować olejem jadalnym. Jeśli nie przeszkadza nam patyna, to możemy nóż utrzymywać na poziomie lekkiego spatynowania, co paradoksalnie spowolni jego rdzewienie.

Skład stali:

- Węgiel: 1,05-1,15%

- Mangan: 0,20-0,30%

- Fosfor: 0,025%

- Krzem: 0,10-0,20%