Nóż Szefa 21 cm Satake Hiroki
249,20
PLN
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Ostrza - rdzewna stal Blue Aogami #2
Rękojeść - drewno wenge
Twardość - 62-63 HRC
Długość całkowita - 26,0 cm
Długość ostrza - 12,0 cm
Szerokość klingi - 4,8 cm
Grubość klingi - 5,5 mm
Sposób ostrzenia - jednostronny
Waga - ok. 185 g