Tojiro Atelier Forged VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm
Japoński nóż kuchenny marki Tojiro z unikatowej ręcznie wykonanej serii Atelier, prostokątna klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych składników. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Stal VG-10 o twardości 61 HRC +/- 1 ma świetne właściwości cięcia, jak również jest stosunkowo łatwa w ostrzeniu. Noże tworzone z dużą precyzją idealnie dopasowują się do dłoni, a nitowana konstrukcja i bolster dodatkowo zwiększa wytrzymałość całej konstrukcji. Rękojeść została wykonana z drewna pakkawood jest materiałem bardzo trwałym oraz odpornym na wilgoć czy wysokie temperatury.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: ręcznie kuta warstwowa stal nierdzewna - rdzeń VG-10
- Rękojeść: eco wood
- Twardość: 61 HRC +/-1
- Długość całkowita: 29,7 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 4,7 cm
- Grubość klingi: 2,3 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 206 g