Tojiro Shirogami Nóż Deba 24 cm
Deba to tradycyjny nóż japoński pełniący równocześnie funkcję noża do filetowania ryb lub drobiu, noża do porcjowania mięsa i wszechstronnego, lekkiego tasaka. Ostrzony jednostronnie, jest wystarczająco finezyjny, aby kroić produkty na cienkie plastry, i wystarczająco mocny, aby przecinać nieduże ości. Stosunkowo krótkie ostrze umożliwia pełną kontrolę nad narzędziem. Klasyczna rękojeść w stylu japońskim jest bardzo lekka i świetnie dopasowana do kształtu dłoni.
Dane techniczne:
Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2
Rękojeść - uchwyt z drewna magnolii zakończony pierścieniem z tworzywa
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 41,0 cm
Długość ostrza - 24,0 cm
Szerokość klingi - 7,0 cm
Grubość klingi - 7,8 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 571 g