Nóż do sera jak sama nazwa wskazuje jest przeznaczony do krojenia sera. Posiada ząbkowane ostrze zakończone ostrym podwójnym czubkiem do serwowania ukrojonego plastra sera. Ponadto posiada specjalne wycięcia aby ser nie przyklejał się do ostrza. Jest niezwykle poręczny i może być prowadzony bardzo precyzyjnie.
Długość całkowita 280 mm, długość klingi 158 mm, grubość klingi 1,1 - 3,0 mm, waga 85 g.
Seria Core doskonale łączy w sobie ponadczasowy klasyczny wygląd z ergonomią i praktycznością. Masywna wklęsłe ostrze ze stali chromowo-molibdenowo-wanadowej (X50CrMoV15) jest zoptymalizowane przez złożony proces ręcznej obróbki, która porządkuje jej wewnętrzne struktury. Następnie klingi są odpuszczane do twardości 58 HRC. Aby zapewnić dłuższą żywotność ostrza i jeszcze dokładniejsze cięcie, krawędź tnąca jest dokładnie obrabiana.
Garda zabezpiecza przed ześlizgnięciem się ręki na ostrze. Wygodna rękojeść o prostym kształcie pozwala na wygodną pracę, a całość podkreśla stylistyczny smaczek, którym jest zaokrąglona krawędź ostrza. Materiał rękojeści to orzechowe drewno – ciepłe i pewne w chwycie. Doskonale spasowanie z klingą podnosi walory estetyczne i użytkowe noża.
Zwłaszcza w kuchni, higiena zawsze musi spełniać najwyższe standardy!
Dane techniczne
Stal klingi: | X50CrMoV15 |
Długość całkowita: | 280 mm |
Długość klingi: | 158 mm |
Grubość klingi: | 1.1 - 3.0 mm |
Waga: | 85 g |
Rękojeść: | drewno orzechowe |