Santoku to nóż, który staje się coraz bardziej popularny w Europie. Jest to japoński kształt ostrza noża uniwersalnego. Jego nazwa w tłumaczeniu oznacza "Trzy Cnoty". Z powodzeniem stosuje się go do mięs, ryb i warzyw. Szerokie ostrze sprawia, że Santoku jest bardzo łatwy w obsłudze, a specjalne wgłębienia, które tworzą "kieszonki" powietrzne sprawiają, że krojone produkty nie przyklejają się do ostrza i dzięki temu można je pokroic na bardzo cienkie plasterki.
Długość całkowita 288 mm, długość klingi 167 mm, grubość klingi 2,7 mm, waga 160 g.
Seria Core doskonale łączy w sobie ponadczasowy klasyczny wygląd z ergonomią i praktycznością. Masywna wklęsłe ostrze ze stali chromowo-molibdenowo-wanadowej (X50CrMoV15) jest zoptymalizowane przez złożony proces ręcznej obróbki, która porządkuje jej wewnętrzne struktury. Następnie klingi są odpuszczane do twardości 58 HRC. Aby zapewnić dłuższą żywotność ostrza i jeszcze dokładniejsze cięcie, krawędź tnąca jest dokładnie obrabiana.
Garda zabezpiecza przed ześlizgnięciem się ręki na ostrze. Praktyczne i idealnie dopasowane rękojeści wykonane z tworzywa sztucznego podnoszą walory estetyczne i użytkowe noża. Dzięki temu noże są bardzo odporne na wilgoć i mogą być również bezpiecznie stosowane w profesjonalnym cateringu.
Zwłaszcza w kuchni, higiena zawsze musi spełniać najwyższe standardy!
Dane techniczne
Stal klingi: | X50CrMoV15 |
Długość całkowita: | 294 mm |
Długość klingi: | 165 mm |
Grubość klingi: | 1.1 - 2.7 mm |
Waga: | 160 g |
Rękojeść: | tworzywo sztuczne |