Santoku to nóż, który staje się coraz bardziej popularny w Europie. Jest to japoński kształt ostrza noża uniwersalnego. Jego nazwa w tłumaczeniu oznacza "Trzy Cnoty". Z powodzeniem stosuje się go do mięs, ryb i warzyw. Szerokie ostrze sprawia, że Santoku jest bardzo łatwy w obsłudze. Długość całkowita 288 mm, długość klingi 167 mm, grubość klingi 2,7 mm, waga 136 g.
Seria Core doskonale łączy w sobie ponadczasowy klasyczny wygląd z ergonomią i praktycznością. Masywna wklęsłe ostrze ze stali chromowo-molibdenowo-wanadowej (X50CrMoV15) jest zoptymalizowane przez złożony proces ręcznej obróbki, która porządkuje jej wewnętrzne struktury. Następnie klingi są odpuszczane do twardości 58 HRC. Aby zapewnić dłuższą żywotność ostrza i jeszcze dokładniejsze cięcie, krawędź tnąca jest dokładnie obrabiana.
Garda zabezpiecza przed ześlizgnięciem się ręki na ostrze. Wygodna rękojeść o prostym kształcie pozwala na wygodną pracę, a całość podkreśla stylistyczny smaczek którym jest zaokrąglona krawędź ostrza. Materiał rękojeści to orzechowe drewno – ciepłe i pewne w chwycie. Doskonale spasowanie z klingą podnosi walory estetyczne i użytkowe noża.
Zwłaszcza w kuchni, higiena zawsze musi spełniać najwyższe standardy!
Dane techniczne
Stal klingi: | X50CrMoV15 |
Długość całkowita: | 283 mm |
Długość klingi: | 165 mm |
Grubość klingi: | 1.3 - 3.2 mm |
Waga: | 136 g |
Rękojeść: | drewno orzechowe |