Ten mały, poręczny nóż o krótkim zakrzywionym ostrzu świetnie nadaje się do obierania i oczyszczania okrągłych owoców i warzyw. Dzięki charakterystycznemu kształtowi, łatwo np. obiera ziemniaki czy jabłka pozostawiając cienkie skórki. Również można go używać do precyzyjnego krojenia owoców i warzyw w bardzo małe kawałeczki.
Noże linii HM są produkowane z kobaltowej stali wysokowęglowej dedykowanej do wyrobu noży najwyższej jakości. Ostrze utwardzone jest do poziomu 59-60 w skali Rockwella dzięki czemu idelanie nadaje się do profesjonalnych zastosowań. Efekt młotkowania jest wynikiem kucia na gorąco o nacisku 300 ton co dodatkowo podnosi wytrzymałość stali. Unikalny, oryginalny wzór młotkowania sprawia również, że krojone produkty nie przywierają do boków ostrza. Rękojeść z żywicy poliacetalowej jest higieniczna, wytrzymała i wygodnie leży w ręce.
Noże KASUMI są produkowane w mieście SEKI położonym w środkowej Japonii słynącym z wytwarzania najwyższej jakości noży. Tradycja produkcji noży a wcześniej mieczy sięga XIII wieku kiedy to sławny mistrz Motoshige przeniósł się do Seki gdzie wytwarzał najwyższej jakości miecze pożądane w całej Japonii. Region ten był idealnym miejscem za sprawą odpowiedniej jakości ziemi do temperowania ostrzy, dostępu do węgla drzewnego, czystej wody i bliskości dwóch rzek. Unikalna metoda hartowania ostrza gwarantująca niezwykłą jakość i wysokie walory estetyczne sprawiały że miecze z Seki były ulubionymi mieczami samurajskimi. Przekazywany z pokolenia na pokolenie mistrzowski kunszt jest nadal kultywowany a noże KASUMI bez wątpienia mogą być nazywane specjalnością SEKI.
Cechy produktu
- ostrze: stal wysokowęglowa
- twardość 59-60 Rocwell
- kute na gorąco pod naciskiem 300 ton
- stal wzmocniona poprzez młotkowanie
- metal nietoksyczny
- odporny na korozję i ścieranie
- nie absorbuje zapachów
- nie wywołuje alergii
- rękojeść: żywica poliacetylanowa
- lekka
- wytrzymała
- higieniczna
- dobrze dopasowuje się do kształtu dłoni