Nóż Deba 15,5 cm Satake Tomoko
129,20
PLN
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc. Nóż przeznaczony dla osób leworęcznych.
Ostrze - stal 420J2
Twardość - 56 HRC +/- 1
Długość całkowita - 29 cm
Długość ostrza - 15,5 cm
Szerokość klingi - 5,2 cm
Grubość klingi - ok. 4,3 mm
Waga - 120 ok. g