Wszechstronny nóż kuchenny, który może służyć zarówno do obierania warzyw i owoców, jak i do krojenia większych produktów. Dzięki poszerzonej klindze świetnie się sprawdza podczas siekania ziół, szatkowania cebuli, czy krojenia małych filetów. Młotkowana powierzchnia zapobiega przywieraniu produktów do noża.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 33 warstwowa, molibdenowo - wanadowa
Twardość - 58 HRC +/- 1
Długość całkowita - 24 cm
Długość ostrza - 14 cm
Szerokość klingi - 2,7 cm
Grubość klingi - ok. 2,1 mm
Waga - ok. 80 g
Noże kuchenne z serii Nagomi Kuro zostały zaprojektowane z myślą o kucharzach pracujących w trudnych warunkach. Wytrzymałe klingi z tzw. stali damasceńskiej składają się z 33 warstw wysokowęglowej stali nierdzewnej z domieszką molibdenu i wanadu. Ostrza są dodatkowo okute warstwami stali SUS410 i SUS430, które zwiększają odporność noży na korozję i ułatwiają proces ostrzenia. Stylowe rękojeści wykonano z czarnego drewna warstwowego i wzmocniono nasadą ze stali nierdzewnej. Ich kształt przywołuje tradycję mieczy samurajskich, nadając nożom Nagomi Kuro niepowtarzalny charakter.
Główne cechy
Twardość HRC +/- 1: | 58 |
Klinga nierdzewna: | Tak |
Sposób ostrzenia: | Dwustronny Symetryczny |
Stal wielowarstwowa: | Tak, 10-101 warstw |
Materiał rękojeści: | Klasyczna nitowana |
Rodzaj noża: | Nóż kuchenny |
Długość ostrza: | 14 cm |
Typ ostrza: | uniwersalny |
Stal: | Molibdenowo-wanadowa |