Wczytuję dane...
Model: 801-430
Kod producenta: 801-430
Gwarancja: 2 lata
Realizacja zamówienia: 1 dni
EAN: 4956617801430
Wysyłka od: 12.90 PLN
Producent: Satake Cutlery

Satake Nashiji Natural Nóż kuchenny Deba 15,5 cm

Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.

Dane techniczne:

Ostrze - stal 420J2

Twardość - 56 HRC +/- 1

Długość całkowita - 29,2 cm

Długość ostrza - 15,5 cm

Szerokość klingi - 4,7 cm

Grubość klingi - ok. 3 mm

Waga - ok. 110 g

Satake Nashiji Natural to seria klasycznych japońskich noży o unikatowym wzornictwie, z klingą wykończoną w stylu „nashiji”,który nawiązuje do dawnej techniki zdobienia mieczy. Piękna faktura przypominająca szorstką skórkę japońskiej gruszki nashi, ma także znaczenie praktyczne, ponieważ dzięki delikatnym wgłębieniom produkty łatwiej odchodzą od noża. Wysokowęglowa stal nierdzewna 420J2 jest wyjątkowo odporna na korozję i łatwa w ostrzeniu. Okrągłe rękojeści z naturalnego drewna są bardzo lekkie i przyjemne w dotyku. Solidny pierścień z wytrzymałego tworzywa skutecznie zapobiega wysunięciu się klingi.

Główne cechy

Twardość HRC +/- 1:56
Klinga nierdzewna:Tak
Sposób ostrzenia:Jednostronny praworęczny
Stal wielowarstwowa:Nie
Materiał rękojeści:Tradycyjna Japońska
Rodzaj noża:Nóż kuchenny
Długość ostrza:15 cm
Typ ostrza:Deba
Stal:420J2