Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanaginajlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 420J2
Twardość - 56 HRC +/- 1
Długość całkowita - 32 cm
Długość ostrza - 20,5 cm
Szerokość klingi - 3 cm
Grubość klingi - ok. 1,9 mm
Waga - ok. 95 g
Satake Nashiji Black Pakka to seria noży kuchennych o unikatowym wzornictwie. Klinga wykończona jest w stylu „nashiji”, który nawiązuje do dawnej techniki zdobienia mieczy. Polega to na tworzeniu faktury przypominającej szorstką skórkę gruszki nashi, co ma także znaczenie praktyczne, ponieważ dzięki delikatnym wgłębieniom produkty łatwiej odchodzą od noża. Wysokowęglowa stal nierdzewna 420J2 jest wyjątkowo odporna na korozję i łatwa w ostrzeniu. Rękojeści z czarnego materiału Pakkawood są odporne na wilgoć oraz działanie wysokich temperatur. Oryginalne noże z tej serii to znakomita propozycja dla osób ceniących sobie w kuchni praktyczne rozwiązania.
Główne cechy
Twardość HRC +/- 1: | 60 |
Klinga nierdzewna: | Tak |
Sposób ostrzenia: | Jednostronny praworęczny |
Stal wielowarstwowa: | Nie |
Materiał rękojeści: | Klasyczna nitowana |
Rodzaj noża: | Nóż kuchenny |
Długość ostrza: | 20 cm |
Typ ostrza: | Yanagi Sashimi |
Stal: | 420J2 |