Japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szeroką klingę, na którą można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść do salaterki lub na patelnię. Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.
Ostrze – Wysokiej klasy 63-warstwowa stal nierdzewna
Twardość ostrza – 58+/-1HRC
Rękojeść – Odporny na ścieranie laminat Micarta ze stalową wstawką
Waga – 245 g
Tojiro Flash to prestiżowa seria doskonale zaprojektowanych noży, których japońska nazwa „Senko” (ang. „Flash” czyli „Błysk”) wskazuje na bezkompromisową ostrość. Piękne ostrza z tak zwanej stali damasceńskiej wyprodukowano z 37 lub 63 warstw, okuwając ekstremalnie twardy rdzeń wysoko i niskowęglową stalą nierdzewną. Rękojeści z tworzywa Micarta komponują się estetycznie z falami damasceńskiego wzoru, a ponieważ wzmocniono je wstawkom ze stali, do rąk użytkowników trafiają wytrzymałe i znakomicie wyważone narzędzia. Konstrukcja, w której nasada płynnie łączy się z krawędzią tnącą, znacznie ułatwia proces ostrzenia i sprawia, że noże wygodnie leżą w dłoni.