Profesjonalny, wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Ostrze o optymalnej długości pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Profesjonalny japoński nóż szefa kuchni Tojiro DP37 18 cm.
Ostrze: stal 37 warstwowa rdzeń VG-10
Twardość: +/-1 60 HRC
Długość całkowita: 30,8 cm
Długość ostrza: 18 cm
Szerokość Klingi: 4,5 cm
Grubość klingi: ok. 1,9 mm
Waga: ok. 170 g
Rękojeść – Wzmocniony laminat typu micarta ze sprasowanego papieru impregnowanego żywicą. Materiał wykazuje wysoką odporność na ścieranie i nie kurczy się pod wpływem wilgoci.
Tojiro Pro-DP Damascus to seria profesjonalnych noży kuchennych, wykonanych z tzw. stali damasceńskiej, której falisty deseń nosi nazwę Kasumi Nagashi, co znaczy “płynąca mgła”. Odporne na ścieranie, niezwykle ostre klingi o unikatowych wzorach wykuto z 37 warstw wysokowęglowej i niskowęglowej stali nierdzewnej, przy czym ekstremalnie twardy rdzeń stanowi stop z dodatkiem kobaltu. Ta tradycyjna technika uzyskiwania pięknej, warstwowej stali należy do najcenniejszych skarbów japońskich rzemieślników, ponieważ zwiększa koncentrację atomów w rdzeniu noża, a co za tym idzie – wydłuża trwałość ostrza.
Kup Nóż szefa kuchni 18cm Tojiro DP37 już dzisiaj.