Bunmei Nóż kuchenny Yanagi Sashimi 27cm
Noże kuchenne Yanagi to najpopularniejsza odmiana noża do sashimi, pochodząca z zachodniego regionu Japonii, zwanego Kansai. „Yanagi” znaczy w języku japońskim „wierzba”, ponieważ klinga tego noża przypomina kształtem cienki liść wierzby. Jest długa i wąska, więc idealnie się nadaje do plastrowania surowej ryby lub mięsa jednym cięciem, praktycznie bez przyciskania noża. Yanagi może także służyć do oprawiania ryb i zdejmowania z nich skóry, jeśli usunięto wcześniej ości.
Dane techniczne:
Ostrze – stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa (szlif jednostronny)
Twardość ostrza – 56-57 HRC
Rękojeść – Drewno magnoliowe
Waga – ok. 152 g
Bunmei Gincho to tradycyjne japońskie noże kuchenne, wytwarzane przez firmę Yoshikin, znanego na całym świecie producenta noży marki GLOBAL. Przeznaczone są dla profesjonalistów, którzy potrzebują w pracy specjalistycznych i niezawodnych narzędzi. Noże Bunmei wyposażono w rękojeści z drewna magnoliowego, które nie ślizgają się w dłoni. Klingi wykonano z wysokowęglowej stali nierdzewnej z dodatkiem molibdenu i wanadu, dzięki czemu noże zachowują ostrość przez długi czas. Tradycyjne rękojeści w kształcie litery D gwarantują komfortowy chwyt, a szlif jednostronny nie ma sobie równych w pracy z surowymi rybami i mięsem.
Główne cechy
Twardość HRC +/- 1: | 56, 57 |
Klinga nierdzewna: | Tak |
Sposób ostrzenia: | Jednostronny praworęczny |
Stal wielowarstwowa: | Nie |
Materiał rękojeści: | Tradycyjna Japońska |
Rodzaj noża: | Nóż do Sushi, Nóż kuchenny |
Długość ostrza: | 27 cm |
Typ ostrza: | Yanagi Sashimi |
Stal: | Molibdenowo-wanadowa |