Nóż kuchenny do sera 14 cm | Global GS-10
Specjalistyczny nóż, który służy do krojenia różnych rodzajów i gatunków sera – zarówno twardych, jak i miękkich. Charakterystyczne otwory w klindze zmniejszają tarcie, dzięki czemu plastry łatwo odchodzą od noża, a ser się nie kruszy. Ząbkowane ostrze świetnie sobie radzi z naturalną skórką, która bywa niezwykle twarda i chropowata. Rozwidlony czubek służy do podawania kawałków sera bezpośrednio z deski.
Dane techniczne:
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu)
Twardość ostrza – 56-58 HRC
Długość całkowita – 25 cm
Długość ostrza – 14 cm
Szerokość klingi – 2,3 cm
Grubość klingi – 2 mm
Waga – ok. 96 g
Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Główne cechy
Twardość HRC +/- 1: | 56, 57, 58 |
Klinga nierdzewna: | Tak |
Sposób ostrzenia: | Ostrze ząbkowane |
Stal wielowarstwowa: | Nie |
Materiał rękojeści: | Stalowa |
Rodzaj noża: | Nóż kuchenny |
Długość ostrza: | 14 cm |
Typ ostrza: | do sera |
Stal: | Cromova 18 |