Solidny nóż w stylu japońskim, zakończony ostrym czubkiem, przeznaczony do obróbki ryb – odcinania głów, filetowania i patroszenia, który świetnie się też sprawdzi przy krojeniu i sprawianiu różnych rodzajów mięsa. Dzięki szerszej, cięższej i grubszej klindze przecinanie ości nie wymaga dużego wysiłku. Tradycyjny szlif jednostronny ułatwia kontrolę przy precyzyjnych zadaniach i przyspiesza ostrzenie noża.
Dane techniczne:
Ostrze – Stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu)
Twardość ostrza – 56-58 HRC
Długość całkowita – 31,5 cm
Długość ostrza – 18 cm
Szerokość klingi – 4,5 cm
Grubość klingi – 2 mm
Waga – ok. 186 g
Szlif jednostronny, dla osób praworęcznych.
Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Główne cechy
Twardość HRC +/- 1: | 56, 57, 58 |
Klinga nierdzewna: | Tak |
Sposób ostrzenia: | Jednostronny praworęczny |
Stal wielowarstwowa: | Nie |
Materiał rękojeści: | Stalowa |
Rodzaj noża: | Nóż do Sushi, Nóż kuchenny |
Długość ostrza: | 18 cm |
Typ ostrza: | Deba |
Stal: | Cromova 18 |