Wczytuję dane...
Model: K-KSA-100
Kod producenta: K-KSA-100
Gwarancja: 2 lata
Realizacja zamówienia: 3 dni
Wysyłka: Wysyłka gratis!
Producent: Kasumi

Wielofunkcyjny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść np. do sałatki. Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.

Marka Kasumi należy do japońskiego producenta Sumikama Cutlery. Fabryka, w której powstają noże Kasumi mieści się w samym sercu Japonii – w mieście Seki należącym do prefektury Gifu. Kto interesuje się historią samurajów, ten wie, że to właśnie w tej okolicy powstawały najdoskonalsze miecze owych rycerzy. I nie ma tu przypadku. Tradycja kucia i hartowania stali przekazywana jest w Seki z ojca na syna. Niegdyś znajomość tajników obróbki metalu pozwalała wytwarzać niezwykle skuteczną białą broń, dziś zaś produkować doskonałe noże, cenione przez amatorów i zawodowych kucharzy.

Narzędzia znakowane marką Kasumi powstają z poszanowaniem kilkusetletniej tradycji japońskiej sztuki kowalstwa, z zachowaniem wszelkich jej reguł. Są wykuwane z pasją, każdy z nich to arcydzieło sumienności i perfekcji. Z tego opisu można by w nosić, że noże Kasumi będą do rdzenia japońskie. Jest jednak inaczej. Swoją ofertę firma Sumikama Cutlery kieruje bowiem przede wszystkim do klienta zachodniego i to z myślą o nim jej designerzy projektują noże o na ogół mocno zeuropeizowanych ostrzach i rękojeściach. Ich nowoczesne kształty docenia się na świecie: ostrza noży Kasumi Damascus dwukrotnie zdobyły prestiżową nagrodę Design Plus.

Linia noży Kasumi Black Hammer odbiega nieco od pozostałych serii. Jest najbardziej „japońską” propozycją tego producenta. W jej skład wchodzą typowe noże, takie jak Santoku, Nakiri, Gyutoh, czy Ko-Yanagi, wszystkie kute ręcznie, z poszanowaniem zasad japońskiej sztuki kowalstwa. Tym, co wyróżnia noże Black Hammer jest nie tylko wygląd, ale i stal, której używa się do wytwarzania superodpornych ostrzy serii. Klingi osiągają twardość 62 stopnie HRC w skali Rockwella dzięki połączeniu stali Aogami ze stalą Yasuki Shirogami Blue i dodatkowemu uszlachetnieniu wolframem.

Dane techniczne:

Ostrze - stal Aogami wraz ze stalą Shirogami

Materiał rękojeści - drewno

Długość ostrza - 16,5 cm

Cechy produktu

  • ostrze: tradycyjna japońska stal węglowa Aogami/Blue Paper Steel wzbogacona chromem i wolframem
  • twardość 62 HRC
  • kute rzemieślniczo
  • rękojeść: drewno wiśni
  • laminowana góra rękojeści
  • wymagają konserwacji i kontrolowanego użytkowania
  • limitowane ilości

     

Kod produktuK-KSA-100
PrzeznaczenieSantoku
Długość (cm)16.5
LiniaBlack Hammer
MarkaKasumi