-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Kasumi
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Zestaw KASUMI Damascus w opakowaniu ozdobnym składający się z noża santoku, noża uniwersalnego oraz noża do carvingu. Taki skład noży to niezbędne minimum, które powinno znaleźć się w każdej kuchni, dodatkowo zapakowane w piękne pudełko tworzą idealny zestaw na prezent.
Wielofunkcyjny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść np. do sałatki. Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.
Drugim nożem tworzącym zestaw jest nóż typu paring. Jest to uniwersalny nóż przypominający kształtem mniejszą wersją noża szefa kuchni. Jego wszechstronne zastosowanie, sprawdzające się wszędzie tam gdzie nóż szefa jest za duży, z powodzeniem stosować do obierania warzyw i owoców.
Ostatnim w zestawie jest ręcznie wykonany nóż Kasumi typu carving, stworzony do prac wymagających precyzji jak dekoracje, oprawianie krewetek czy szypułkowanie, również jest doskonałym narzędziem do obierania warzyw i owoców.
Marka Kasumi należy do japońskiego producenta Sumikama Cutlery. Fabryka, w której powstają noże Kasumi mieści się w samym sercu Japonii – w mieście Seki należącym do prefektury Gifu. Kto interesuje się historią samurajów, ten wie, że to właśnie w tej okolicy powstawały najdoskonalsze miecze owych rycerzy. I nie ma tu przypadku. Tradycja kucia i hartowania stali przekazywana jest w Seki z ojca na syna. Niegdyś znajomość tajników obróbki metalu pozwalała wytwarzać niezwykle skuteczną białą broń, dziś zaś produkować doskonałe noże, cenione przez amatorów i zawodowych kucharzy.
Narzędzia znakowane marką Kasumi powstają z poszanowaniem kilkusetletniej tradycji japońskiej sztuki kowalstwa, z zachowaniem wszelkich jej reguł. Są wykuwane z pasją, każdy z nich to arcydzieło sumienności i perfekcji. Z tego opisu można by w nosić, że noże Kasumi będą do rdzenia japońskie. Jest jednak inaczej. Swoją ofertę firma Sumikama Cutlery kieruje bowiem przede wszystkim do klienta zachodniego i to z myślą o nim jej designerzy projektują noże o na ogół mocno zeuropeizowanych ostrzach i rękojeściach. Ich nowoczesne kształty docenia się na świecie: ostrza noży Kasumi Damascus dwukrotnie zdobyły prestiżową nagrodę Design Plus.
Noże z linii Kasumi Damascus stanowią swego rodzaju wizytówkę marki jako te, które dwukrotnie otrzymały prestiżową nagrodę Design Plus, przyznawaną na międzynarodowych targach za wygląd. Faktycznie, noże z serii Damascus są piękne z czarnymi, wzmacnianymi dwoma nitami rękojeściami z drewna Pakkawood oraz charakterystycznymi „falowanymi” ostrzami, wykonanymi ze stali typu damasceńskiego. Ostrze noża Damascus powstaje w skutek pokrycia rdzenia ze stali VG10 trzydziestoma dwiema warstwami stali nierdzewnej SUS410. W efekcie powstaje ostrze zachowujące swoje właściwości tnące nawet do 10-12 tygodni, co jest nie do uzyskania dla innych noży.
Dane techniczne:
Ostrze - rdzeń ze stali VG-10, pokrycie 32 warstwy stali SUS410
Materiał rękojeści - drewno pakkawood