Nóż Santoku posiada ostrze cieńsze od tradycyjnego noża szefa kuchni, które stopniowo zaokrągla się na końcu tworząc prostszą krawędź. Dzięki wgłębieniom na ostrzu podczas krojenia tworzą się małe kieszonki powietrzne zapobiegające przywieraniu krojonych produktów do noża. Nóż Santoku świetni sprawdzi się podczas krojenia w cienkie plasterki mięsa i ryb.
O linii CLASSIC WHITE
Linia CLASSIC marki WÜSTHOF to noże, kóre od 30 lat towarzyszą miłośnikom gotowania i profesjonalnym kucharzom. Dzięki wyrafinowanej prostocie i elegancji mają wszystko czego potrzebujesz do przygotowania posiłku. Linia CLASSIC WHITE to nowa interpretacja linii CLASSIC wzbogaconej o białe uchwyty. Noże są idealnie wyważone, ergonomiczne, wygodne w użytkowaniu.
Ostrza noży wykute z jednego kawałka stali chromowo-molibdenowo-wanadowej zaostrzone przy użyciu autorskiej, opatentowanej precyzyjnej laserowej technologii PEtec. Stal o twardości 58HRC jest optymalnym parametrem do zachowania długiej ostrości noża i łatwości jego ponownego naostrzenia.
Produkcja każdego noża składa się z 55 etapów, a jakość ostatecznego produktu gwarantuje ponad 20 kontroli jakości na różnych etapach jego powstawania.
Cechy produktu
- białe uchwyty ze specjalne towrzywa sztucznego
- W wybranych modelach - brak brody pozwala na naostrzenie noża na całej długości. W innych modelach broda zapewnia idealny balans noża. Wybierz rozwiązanie najbardziej pasujące do Twoich preferencji
- Ostrze jest potrójnie przynitowane do rękojeści nitami wykonanymi ze stali nierdzewnej (zwiększona odporność na korozję)
- Technologia Precision Edge (PEtec) zapewnia o 20% ostrzejszą krawędź tnącą noża
- Hartowane do 58 ° Rockwell (optymalna twardość zapewniająca długo-trwały efekt ostrej krawędzi oraz łatwość jej ostrzenia)
- Rękojeść wykonana jest z bardzo wytrzymałego materiału syntetyczne-go - polioksymetylenu (POM) - o ścisłej strukturze molekularnej, odpornej na blaknięcie i odbarwienia.
- Wyprodukowano w Solingen w Niemczech
- Noże można myć w zmywarce, rekomendowane jest jednak mycie ręczne.
Jak dbać o noże WÜSTHOF
Noże WÜSTHOF są synonimem najwyższej jakości i jako takie mają służyć użytkownikom przez jak najdłuższy czas zachowując swoje właściwości.
W związku z tym pamiętajmy aby umyć je bezpośrednio po użyciu w ciepłej wodzie używając łagodnych środków myjących a następnie ostrożnie osuszyć.
Technologicznie prawie wszystkie noże WÜSTHOF nadają się do mycia w zmywarce ( z wyjątkiem noży o drewnianych rękojeściach linii IKON ). Rekomendujemy jednak mycie ręczne, ponieważ podczas mycia w zmywarce noże narażone są na pewne czynniki, mogące mieć wpływ na ich żywotność. Podczas cykli pracy zmywarki może nastąpić wzajemne obijanie się ostrzy, resztki jedzenia takie jak przyprawy, soki czy sosy mogą mieć niekorzystny wpływ na stal. Również nieodpowiednie detergenty mogą wywoływać korodowanie elementów.
Dane techniczne:
Kod produktu | W-1040231317 |
Przeznaczenie | Santoku |
Długość (cm) | 17 |
Linia | Classic White |
Marka | Wusthof |